HYDROLAT Z GOŹDZIKA
Hydrolat goździka to wodny destylat otrzymywany w procesie destylacji z parą wodną pąków kwiatowych goździkowca korzennego, znanego botanicznie jako Syzygium aromaticum. Roślina ta należy do rodziny mirtowatych (Myrtaceae), która charakteryzuje się obecnością gruczołów olejkowych w różnych częściach rośliny.
Pąki kwiatowe goździkowca, zanim rozwiną się w kwiaty, są zbierane i poddawane destylacji. W ich strukturze znajdują się wyspecjalizowane komórki, w których gromadzą się olejki eteryczne, głównie eugenol.
Hydrolat goździka zawiera więc w swoim składzie wodne ekstrakty z komórek roślinnych pąków goździkowca. Mogą to być różne związki chemiczne, które są rozpuszczalne w wodzie i które zostały przeniesione z tkanki roślinnej do wody podczas destylacji. Chociaż hydrolat zawiera znacznie mniejsze stężenie składników aktywnych niż olejek eteryczny, zachowuje część charakterystycznych właściwości botanicznych goździkowca, w tym jego aromat.
Hydrolat goździka jest produktem, który stanowi cenne źródło wodnych frakcji roślinnych, mających unikalne właściwości wynikające z ich specyficznego składu chemicznego. Jego aromat jest lżejszy i bardziej subtelny niż intensywny zapach olejku eterycznego.