HYDROLAT Z CZEREMCHY
49,99 zł
v
Czeremcha amerykańska (łac. Prunus serotina): Wyróżnia się ciemniejszą korą i dłuższymi gronami białych kwiatów. Jej owoce są nieco mniejsze i bardziej cierpkie od owoców czeremchy pospolitej. Destylując gałęzie tego gatunku, uzyskujemy hydrolat o głębszym, bardziej złożonym aromacie z subtelnymi, drzewnymi tonami.
Odkryjcie niezwykłą moc hydrolatu czeremchowego, aromatycznej wody, która powstaje w naszej lokalnej destylarni położonej w okolicach Darłowa. Pozyskujemy ją w procesie destylacji świeżych gałęzi młodych drzew i krzewów czeremchy.
W naszej pracy wykorzystujemy dwa gatunki czeremchy.
Czeremcha pospolita (łac. Padus avium, dawniej Prunus padus): Ten rodzimy gatunek, powszechnie spotykany w okolicznych lasach i nad brzegami rzek, zachwyca wiosną kaskadami drobnych, białych kwiatów o intensywnym, słodkawym zapachu. Jej ciemne, kuliste owoce są znane ze swoich właściwości ściągających i antyoksydacyjnych. Destylacja gałęzi czeremchy pospolitej pozwala uchwycić świeży, lekko gorzkawy aromat, który odzwierciedla naturalną esencję tego drzewa.Czeremcha amerykańska (łac. Prunus serotina): Wyróżnia się ciemniejszą korą i dłuższymi gronami białych kwiatów. Jej owoce są nieco mniejsze i bardziej cierpkie od owoców czeremchy pospolitej. Destylując gałęzie tego gatunku, uzyskujemy hydrolat o głębszym, bardziej złożonym aromacie z subtelnymi, drzewnymi tonami.