HYDROLAT Z POMARAŃCZY O SŁODKIEJ NUCIE
Nasz hydrolat powstaje w procesie destylacji parą wodną świeżych skórek pomarańczy Citrus sinensis (L.) znanym ze swoich aromatycznych owoców i olejków eterycznych. Skórka pomarańczy, czyli egzokarp zawiera liczne gruczoły olejowe, w których magazynowane są cenne związki aromatyczne.
Podczas destylacji parą wodną, otrzymujemy również hydrolat, który zawiera rozpuszczalne w wodzie składniki roślinne. Hydrolat ze skórek pomarańczy charakteryzuje się świeżym, cytrusowym aromatem, który wiernie oddaje zapach dojrzałych owoców.
Z botanicznego punktu widzenia, skórka pomarańczy pełni funkcję ochronną dla miąższu i nasion. Jej struktura, bogata w pory i gruczoły olejowe, jest przystosowaniem do ochrony przed wysychaniem, szkodnikami i chorobami. Intensywny zapach olejków eterycznych może również odgrywać rolę w przyciąganiu zwierząt rozsiewających nasiona.
Nasz hydrolat ze skórek pomarańczy jest więc wodną esencją zewnętrznej warstwy owocu Citrus sinensis z ekologicznych upraw. Jest to cenny produkt uboczny, który zachowuje charakterystyczny aromat i część właściwości botanicznych tego popularnego drzewa owocowego.